i.php?p=20. Diabetul gestational (de sar

Diabetul gestațional (de sarcină) – ce este, care sunt cauzele, simptomele și tratamentul lui

Diabetul este o boală cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină sau de ineficiența insulinei produse. Aceste lucruri duc la un nivel mare de concentrație al glucozei în sânge (hiperglicemie), care afectează, în principal, nervii și vasele de sânge, respectiv sistemul nervos și pe cel sanguin.

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestațional este tot o tulburare a toleranței la glucoză, care apare sau este descoperită în timpul sarcinii. De obicei, acesta dispare după expulzarea placentei.

Este mai probabil, această boală să apară la persoanele care prezintă obezitate (risc extrem de mare pentru persoanele care au un indice al masei corporale mai mare de 30), au deja diagnosticul de ovare polichistice sau au deja în familie, cazuri de persoane care suferă de diabet.

Cum afectează diabetul gestațional fătul?

Riscurile în cazul diabetului gestațional sunt multiple, de la avort spontan sau malformații congenitale ale fătului până la moartea acestuia.

În general, gravidele cu diabet gestațional au un copil cu o greutate mult mai mare decât cea normală. Acest lucru duce la o serie de probleme atât în timpul saricii, cât și la naștere, precum: hipoxia, travaliul prelungit sau probleme cu umerii.

Alte complicații ce pot surveni sunt hiperbilirubinemia, imaturitatea pulmonară, tulburările electrolitice, problemele cu respirația sau hipoglicemia.

Care sunt simptomele diabetului gestațional?

Simptomele diabetului gestațional sunt aceleași că și în cazul celorlalte tipuri de diabet:

  • sete excesivă (polidipsie)
  • senzație de foame (polifagie)
  • urinări dese (poliurie)
  • gura uscată
  • oboseală

Cum se depistează diabetul gestational?

Diabetul gestational se depistează printr-un test simplu de toleranță la glucoză, pe care ar trebui să îl facă toate femeile gravide în timpul sarcinii. Acesta durează aproximativ două ore.

În general, testul se recomandă intre săptămânile 24 și 28 de sarcină. În cazul în care, ați fost diagnosticată, în trecut, cu diabet gestațional sau medicul dumneavoastră consideră că prezentați suspiciunea dezvoltării acestei boli, el se poate realiza și mai devreme.

Care este tratamentul diabetului gestațional?

Din momentul în care, aveți suspiciunea de diabet gestațional sau ați fost diagnosticată, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă măsurați constant valorile glicemiei, prin intermediul unui glucometru sau al unui senzor de glicemie wireless.

Valorile crescute ale glicemiei pot fi reduse cu ajutorul activității fizice și al regimului alimentar, dar chiar și așa, majoritatea femeilor vor avea nevoie de medicație.

Aceasta poate fi reprezentată de pastile sau de insulină, în funcție de nevoile și stilul de viață al fiecărei persoane.

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre diabetul de sarcina, cum îl puteți depista, preveni sau care este tratamentul său, ne puteți contacta oricând folosind datele din secțiunea Contact.


i.php?p=radu botezatu.png

Articol scris de:
Dr. Radu Botezatu
Medic specialist obstetrică - ginecologie
Doctor in științe medicale