Cancerul la san simptome

Cancerul la sân: simptome

Cancerul la sân sau cancerul mamar este numit astfel prin prisma părții corpului pe care o afectează. Acesta poate fi tratat eficient atunci când este descoperit în stadii incipiente.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din întreaga lume, dar poate apărea şi la bărbaţi în ţesutul mamar, deși mult mai rar. Cancerul la sân reprezintă creșterea necontrolată a unor celule anormale din sân, (sau maligne), la nivelul țesutului sânului (de regulă în ducte – tuburile care transportă laptele către mamelon – sau în lobuli – glandele care produc laptele). Cancerul la sân apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, dar, din păcate, afecțiunea se manifestă din ce în ce mai des și la femei tinere. De aceea, un control anul al sânilor este recomandat chiar începând cu vârsta de 30 ani în cazul femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Apariția oricărui fel de nodul la nivelul sânului trebuie investigată, pentru a se elimina suspiciunea unui cancer.

Simptomele cancerului la sân

Este important de știut că în stadiile incipiente cancerul la sân nu are de obicei niciun simptom, de aceea se recomandă un control anul al sânilor. De asemenea, este important că orice femeie să cunoască semnele și simptomele acestui tip de cancer.

Când o tumoră este în curs de dezvoltare și ajunge la anumite stadii, atunci se pot observa următoarele lucruri:

  • Apare un nodul la sân sau în axilă și persistă și după ciclul menstrual. Un nodul este o porțiune de la sân sau axilă, care se îngroașă și se simte diferit de restul țesutului. Acesta este adesea primul simptom de cancer de sân. Nodulii asociați cu cancerul de sân sunt de obicei nedureroși, cu toate că unii pot provoca o senzație de înțepătură. Nodulii sunt de regulă vizibili pe o mamografie cu mult timp înainte de a putea fi palpați în sân.
  • Se schimbă mărimea, forma sau aspectul sânului în ceea ce privește dimensiunea, conturul, textura sau temperatura. Pe lângă aceste modificări, poate apărea și o durere sau sensibilitate în interiorul sânului. Cu toate că nodulii sunt de obicei nedureroși, durerea sau sensibilitatea poate fi un semn al apariției cancerului de sân.
  • Se modifică mamelonul și pot apărea senzații de arsură sau se poate coji sau se poate exfolia pielea din jurul zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului. De asemenea, pot apărea secreții sau scurgeri neobișnuite la nivelul mamelonului, care pot fi clare, sangvinolente, gălbui sau lăptoase, iar acestea pot semnala în unele cazuri prezența unui cancer.
  • Apare retracția pielii la nivelul unei zone a sânului.

Simptomele cancerului de sân diferă de la noduli ce pot fi sau nu palpabili, până la modificări la nivelul tegumentului. Simptomele similare cancerului de sân pot avea de multe ori alte cauze medicale non-canceroase, cum ar fi formațiunile benigne (chisturi, fibroadenoame). Aproximativ 50-60% dintre cancerele mamare debutează prin microcalcificări izolate, fără reacție fibroasă în jurul calcificării, ceea ce face ca mamografia să rămână investigația de primă intenție în depistarea precoce a cancerului de sân.

Astfel, pentru că de multe ori simptomele clinice ale cancerului la sân apar în stadii deja avansate, se recomandă că femeile, mai ales după vârsta de 45 de ani, să facă o mamografie. Acestea se efectuează cel mai bine în primele două săptămâni după menstruație, când sensibilitatea sânilor începe să scadă. Odată cu înaintarea în vârstă, se produc modificări în structura sânilor: țesuturile glandulare și cele fibroase involuează și țesutul mamar devine mai gras. Aceste schimbări fac mamografia mai ușor de interpretat, iar cancerul de sân vă fi mai ușor de depistat cu ajutorul mamografiei.

De asemenea, este bine de știut că există numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesitând un tratament adaptat și actualizat, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Pentru depistarea incipientă a cancerului de sân, în cadrul Nativia există medici care pot face toate investigațiile necesare.

Diagnostic: ecografie sân (screening pentru a vedea dacă este prezent un nodul) Prof. Dr. Gheorghe Peltecu sau Dr. Laura Mustață.

Tratament: chirurgia sânului (operație prin care se înlătură un nodul identificat imagistic) la Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, Dr. George Iancu, Dr. Nicolae Gică sau Dr. Laura Mustață.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link .

Articol scris de: Echipa Nativia